dinsdag 19 april 2011

Mijn foto's van Londen


























Spangas populair onder studenten



Tijdens een college werd Spangas als voorbeeld genomen om iets uit te leggen. De doelgroep van Spangas bestaat uit kinderen die op de basis- en middelbare school zitten, studenten vallen dus echt buiten deze doelgroep. Toch verbaasde de docent zich, en ik ook, over de Spangaskijkers onder de studenten. In een klein van groepje van zo’n 15 studenten, waren er toch zeker 6 die Spangas keken. Ik kijk zelf ook naar Spangas maar waarom eigenlijk?

Kritiekpunten
Ondanks dat ik Spangas erg vermakelijk vind, heb ik ook kritiek op Spangas. Zo worden de verhaallijnen toch wel erg dramatisch. Het begint namelijk met een jongen die homo is maar dan blijkt dat er op die middelbare school al een stuk of 10 jongens uit de kast zijn. Bisexueel zijn is ook de normaalste zaak van de wereld. Toch wordt het extremer. Hij krijgt meerdere relaties en gaat samen met een vriend van hem make-up dragen. En dan heb ik het niet over een beetje oogpotlood! Nepwimpers, mascara, lipgloss, oogschaduw, niets is daar te gek. Een tweede punt van kritiek is de kwaliteit van de acteurs en de casting. Ik ben regelmatig verward want de acteurs zijn minimaal 18 jaar en sommige zijn zelfs al 25 terwijl ze nog op de middelbare school zitten! Ze zien er gewoon niet uit als middelbare scholieren en om de acteurs een jongere uitstraling te geven, krijgen ze hello kitty kleding aan en maken ze K3 kapsels. Het acteerwerk is ook niet van zo’n hoog niveau en is soms gewoon slecht. Dat kan mij erg irriteren en dat vind ik jammer want daardoor kan ik me soms niet interesseren in verhaallijnen omdat ik me gewoon zit te irriteren.

Succesfactoren
Ik ben er achter gekomen dat Spangas een goed voorbeeld is voor zowel pubers, als voor mij en ander studenten van het MIC. Pubers kunnen Spangas gebruiken als rolmodel. Zij kunnen zich identificeren met de personages en hun eigen problemen voor bij zien komen. Zij kunnen dan zien hoe de personages omgaan met deze problemen en kunnen daar zelf ook iets mee doen. Ook is Spangas als mediaproduct een voorbeeld. Spangas is namelijk een sterk crossmediaal product. Niet alleen is het een tv-serie, ook is er een tijdschrift en een website. Het tijdschrift heb ik nog nooit gezien maar ik heb wel de website gezien en de website vind ik een leuke aanvulling op het programma. Het is interactief en het programma wordt persoonlijker gemaakt. Zo zijn er dagboekjes van alle personages, quizen, foto’s en prijsvragen. De kijker wordt goed naar de website gelokt, iedere aflevering eindigt namelijk met een filmpje waarvan je de afloop op internet kan zien. 

Spangas is kwalitatief dus niet zo'n goed programma. Het acteerwerk is vaak slecht en de verhaallijnen zijn soms onlogisch of erg onwaarschijnlijk. Toch is het leuk om naar Spangas te kijken. Voor de doelgroep die nog op de middelbare- of basisschool zit, dient Spangas als voorbeeld. Ze zien dingen die zij ook mee (gaan) maken. Voor studenten is het programma leuk door de herkenning die het programma biedt. Je bent weer een beetje terug op de middelbare school en herinneringen ophalen is altijd leuk.


De echtheid van televisie


Al televisiekijkend wordt je vaak voor de gek gehouden. Nu heb ik het niet over goede belichting waardoor iedereen er perfect uitziet, maar over de echtheid van televisie. Er zijn namelijk een aantal programma’s die claimen dat alles wat er gebeurt echt is, maar ik daar mijn twijfels over. Je hebt twee soorten programma’s waarbij ik denk dat het allemaal niet echt is. Reallifespoaps en programma’s met ‘domme’ mensen. De reallifesoaps zijn vaak niet zo reallife als de programmamakers ons laten denken en ik denk dat de ‘domme’ mensen uit programma’s zoals Oh Oh Cherso en Lekker Slim helemaal niet zo dom zijn als wij denken.

The Hills
In deze reallifesoap wordt het leven gevolgd van een aantal Amerikaanse 20 jarigen. Ze leven allemaal het Hollywood bestaan met veel uitgaan, dure spullen en het ‘perfecte’ leven. De cast bestaat uit ongeveer 10 hoofdpersonage’s die weer onderverdeelt zijn in hoofdrolspelers en hun bijbehorende vrienden. Deze serie claimt reallife te zijn maar ik, en ik niet alleen, geloof dat niet helemaal. Is er gewoon zo veel drama in de serie en iedereen kent iedereen en is bevriend, of juist niet, met elkaar. Het zorgt voor ruzie’s, relaties en hartverscheurende relatiebeëindigingen. Dus ik vind ten eerste dat er teveel drama in de serie zit en dat maakt het ongeloofwaardig. Ten tweede zijn er te veel toevalligheden. Wanneer er twee personen ruzie hebben, komen ze elkaar altijd tegen. Bijvoorbeeld bij het uitgaan terwijl ze in LA leven, een stad waar je niet één of twee uitgaansgelegenheden hebt. Mijn laatste punt is dat het leven van de personage’s te stereotype is. Hebben ze geen drankprobleem dan hebben ze een relatieprobleem, hebben ze geen ruzie met hun ouders dan wel met hun vrienden. Naar mijn idee is deze reallifesoap te voorspelbaar maar ook al weet ik dat het allemaal niet echt is, het is toch leuk om te kijken.

Dramaaaaaaaaaaa, heerlijk.

Lekker Slim
In dit televisieprogramma moeten mannen raden of koppels van vrouwen het juiste antwoord weten op een vraag. Nu zijn deze vrouwen niet de slimste en ze geven vaak niet al te snuggere antwoorden. Zo zou een guillotine een verslaving zijn en in Duitsland zou het grootste deel van de Tour de France gereden worden. Ik geloof niet dat deze vrouwen echt zeggen wat ze denken. Nu denk ik niet dat deze vrouwen de snuggerste zijn, maar toch denk ik niet dat ze zo dom zijn. Vooral de beredenering vertrouw ik vaak niet, af en toe is het gewoon te voorspelbaar. Een voorbeeld: ‘Nicotine, heroïne, cocaïne, ja guillotine is een verslaving’. En ook weten deze vrouwen de antwoorden niet op de simpelste vragen. Ze weten niet hoeveel dagen de Avond 4-daagse duurt, ze geven als antwoord dat 1 kilo lood zwaarder is dan 10 kilo veren en als ze de vraag krijgen wat de eerste 6 letters zijn van een QWERTY toetsenbord, geven ze nog het verkeerde antwoord. Ik geloof niet alles van dit programma, een aantal antwoorden zouden ze wel gegeven kunnen hebben maar een stukje montagewerk en af en toe wat influisteren draagt zeker bij aan het dom laten overkomen van deze vrouwen. Al moest ik wel even lachen toen ik de beredenering op deze stelling hoorde: Een Boeing 747 vliegt op gemiddeld 100 kilometer hoogte. ‘Nee’ zeiden ze, ‘dat is niet waar want een Boeing 747 vliegt veel hoger dan dat want 100 kilometer is gelijk aan 1000 meter en dan zou het vliegtuig tegen een berg aan vliegen.’
 
Een compilatie met veel snuggere uitspraken.

Youtube op tv

Youtube wordt steeds groter. Het is niet alleen maar een verzamelplek voor viral video’s, het is ook een plek waar creativiteit en amusement een grote rol speelt. Youtube is eigenlijk een vorm van internettelevisie. De grote Youtubers worden namelijk steeds professioneler en hun video’s krijgen steeds meer weg van een echt televisieprogramma. Het heeft een format en de video’s verschijnen op vaste tijdstippen. Internet en televisie samen, voor mij is er geen betere combinatie. Welke Youtubers zouden volgens mij niet misstaan op de televisie?

Shaytards
In mijn vorige blog had ik het al over Shay Carl. Shay is bekend om zijn vlogs op Youtube. Op het Shaytards-kanaal wordt er dagelijks een video geupload waarin de kijkers kunnen zien wat er in zijn leven gebeurd. Zijn vrouw en kinderen spelen daarin een belangrijke rol. Deze video’s zijn ongeveer 10 tot 20 minuten lang en de kijkers vinden dat soms nog te kort. Voor een medium zoals internet is dat opmerkelijk want het internet staat bekend om snel en kort.
Shaytards past in het rijtje van de Palingsoap en Gewoon Jan Smit. Bij deze soaps draait het om het dagelijks leven zonder al te veel drama en zonder spannende cliffhangers. Het is leuk om eens te zien hoe het leven van Shay en zijn gezin eruitziet, net zoals het leuk is om het  dagelijks leven van Jan Smit te zien. Jan Smit is natuurlijk een BN-er maar Shay was tot verkort gewoon een Amerikaanse inwoner. Wat is er dan zo leuk aan zijn video’s? Je voelt je echt deel van de familie bij Shaytards. Je ziet hoe de kinderen opgroeien en hoe ze opgevoed worden. Daarnaast probeert Shay ons ook altijd wijze levenslessen te leren. Eigenlijk speelt hij ook een vaderfiguur voor zijn kijkers. De Shaytards zijn gewoon een gelukkige familie en dat is fijn om te zien. Ik zie Shaytards als wekelijks tv-programma zeker zitten.
Een kort filmpje om kennis te maken met de Shaytards.

The Fuplers
Deze leuke internetserie wordt gemaakt door Matt Koval. Matt is een professioneel filmmaker en ziet Youtube als een plek om plezier te hebben en om zelf voor de camera te verschijnen. In deze webserie speelt hij namelijk alle vier de karakters zelf. In The Fuplers draait het om het gezin bestaande uit vader Dean, moeder Carol, zoon Kevin en dochter Lindsay. Elke aflevering staat in het teken van herkenbare gezinstaferelen zoals ruzies tussen broer en zus, een potje scrabble of een identiteitscrisis van de puberzoon.
The Fuplers is gewoon een erg grappige serie en het zal zeker niet misstaan op een zender als Nederland 3. Deze serie past in de rij van Draadstaal, Doe Maar Gewoon en verschillende Villa Achterwerk programma’s.. Het zal zeker niet de humor zijn van iedereen maar is het wel jouw humor, dat vind je het geweldig.

Mijn favoriete aflevering.

RayWilliamJohnson
Met zijn =3 show laat Ray twee keer per week de meest opvallende Youtubevideo’s zien. Hierbij gaat het dus wel om viralvideo’s. Hij schotelt zijn kijkers niet gewoon de video’s voor, hij maakt er een echte show van. Zo heeft hij zijn eigen slogans en herkenbare humor die altijd in de show verwerkt wordt. De =3 show is erg populair en per video trekt Ray zo’n 5000000 kijkers.
Het is eigenlijk vergelijkbaar met Funniest Homevideo’s. Toch vind ik Ray’s show veel beter en leuker dan Funniest Homevideo’s. =3 is namelijk up-to-date met nieuwe video’s en daarbij presenteert Ray erg leuk. Hij voorziet de video’s van zijn eigen grappige commentaar en er gaat geen aflevering voorbij zonder een ‘your mum’ grap. Ook zorgt hij voor interactie met zijn kijkers. Elke aflevering heeft hij een ‘comment question of the day’. Van mij mag Funniest homevideo’s zo vervangen worden door de =3 show.
Een speciale aflevering van de =3 show.